Texels Vakantiehuisje  Vissershuisje " Antje Buur "

 

 

            Vissershuisje

            Oudeschild

            Texel

            Prijzen

            Reserveren

Het dorp Oudeschild, zijn haven en de omgeving

Oudeschild is de vissershaven van het eiland Texel. Een dorp wat in 2002 zijn 400 jarig bestaan heeft gevierd. Het dankt zijn ontstaan aan de VOC schepen, welke in grote getale, soms maandenlang, op de Rede van Texel lagen te wachten op een gunstige wind om bij uit te zeilen. Vanaf Texel werden deze schepen bevoorraad en ook de meeste schepelingen gingen vanaf Oudeschild aan boord.

Ook 400 jaar later is het op de haven, vooral in de zomermaanden een gezellige drukte als  moderne zeilschepen de jachthaven in en  uitvaren, maar ook de oude zeilschepen van weleer, de zg. ‘Bruine Vloot’, nu omgebouwd tot groepsvakantieverblijven, met tientallen tegelijk de haven aan doen.
De Texelse vissersschepen, kotters, varen uit op zondagavond en maandagmorgen en komen op vrijdag weer naar huis, nadat zij een bezoek hebben gebracht aan de visafslag in IJmuiden of Den Helder

Kotter met sleepnettenDagelijks kunt u vanuit onze gezellige vissershaven met een echte Texelse viskotter mee op garnalenvangst of naar de zeehonden, die tijdens laagwater liggen te soezen op de zandbanken in de Waddenzee en zich als volleerde modellen laten fotograferen.
De TX 10 en de TX 35 brengen u er graag naar toe, terwijl onderweg de kunst van het garnalenpellen wordt geleerd. De TX 44 brengt bovendien ook nog een bezoek aan de Marinehaven in Den Helder, terwijl de TX 20 u bij laagwater dropt op het wad, waar u heerlijk kunt wadlopen op een drooggevallen zandplaat en alle geheimen van het leven in de Waddenzee te horen en te zien krijgt.

Uitzicht op het Zeemanskerkje te Oudeschild Texel

Ons Zeemanskerkje ( 1650) dankt zijn ontstaan aan de vele zeelui, die hier in vroeger tijden ter kerke wilden.
 Hier kunt u o.a. de kroonluchters bewonderen, die geschonken zijn door Michiel de Ruyter en Maarten Harpertz. Tromp. Ook van de andere voorwerpen zoals de doopboog en het doopbekken wordt gezegd, dat zij zijn geschonken door een bekende zeeheld. De kansel is nog oorspronkelijk (1650) evenals de kanselbijbel, een originele eerste druk van de Statenbijbel uit 1637. Maar wat dacht u van het tiengebodenbord geschonken door een schipper in 1651 en ook de torenspits en de luidklok hebben hun eigen verhaal; kortom een kerkje wat beslist een bezoek waard is.

 

 

Molen de Traanroeier Oudeschild TexelNaast de molen, de Traanroeier, bevindt zich het Maritiem en Juttermuseum, waar o.a. de grootste maquette van Europa te zien is, met schepen op de Reede van Texel en een beeld van Oudeschild uit de VOC tijd. De molen zelf draait ook nog volop terwijl hij het meel van echt Texels graan maalt. De oude huisjes, winkeltje en smederij op het terrein van het museum brengen u een paar honderd jaar terug in het Texels leven, terwijl de touwslager zijn werkt doet en de vers gevangen Texelse vis vakkundig gerookt wordt.

 

 

Tuunwallen op de "Hoge Berg" Oudeschild ligt aan de voet van het 'Ouwe Lant' d.w.z. het oudste gedeelte van Texel. Een licht heuvelachtig gebied met prachtige wandel-en fietspaden, schapenboeten, tuunwallen, kolken en de meeste schapen. Hier vindt u de duizenden lammetjes, die ieder voorjaar geboren worden. Vanaf het hoogste punt heeft u een prachtig uitzicht over het oude, voor Texel kenmerkende landschap, de zee en het vaste land.
 

 

 

 

 

 

Om het kenmerkende landschap van dit oudste deel van Texel te kunnen behouden, is het gebied van de 'Hoge Berg' in 1968 een landschapsreservaat geworden. De boeren vormen een belangrijke schakel bij de instandhouding. Staatsbosbeheer verpacht haar gronden, zodat ze grasland kunnen blijven en zo komt dit tuinwallenlandschap het best tot zijn recht.

 

 

Ten zuiden van het dorp Oudeschild bevindt zich het fort de Schans, de laatste van drie op een rij. Helaas verdween ook van dit fort een gedeelte in zee bij de laatste dijkverhogingen. Het fort werd gebouwd in opdracht van Willem van Oranje en is vrij toegankelijk.